Blog

De geschiedenis en het ontstaan van een biercantus

De biercantus is een populaire sociale activiteit waarbij deelnemers liedjes zingen en bier drinken. Het is een traditie die al vele jaren bestaat en zijn oorsprong heeft in studentenkringen in Nederland en België. In deze blog zullen we de geschiedenis van de biercantus onderzoeken, hoe het is ontstaan en hoe het is uitgegroeid tot een populaire activiteit onder studenten.

Oorsprong van Biercantus

De oorsprong van de biercantus is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat het zijn wortels heeft in middeleeuwse kloosters. In die tijd werden liederen gezongen tijdens maaltijden en waren bier en wijn de meest populaire dranken. Deze traditie werd overgenomen door universiteiten en studentenverenigingen in Nederland en België. Het eerste bekende gebruik van de term “biercantus” dateert uit de jaren 50 van de twintigste eeuw. Het was echter pas in de jaren 80 en 90 dat de biercantus echt populair werd onder studenten. In deze periode werden er steeds meer studentenverenigingen opgericht en werd de biercantus een belangrijk onderdeel van het sociale leven van studenten.

Hoe werkt een Biercantus

Een biercantus wordt meestal geleid door een “praeses”, die de deelnemers aanmoedigt om liederen te zingen en bier te drinken. Er zijn vaak regels en rituelen verbonden aan de biercantus, zoals het dragen van een hoed tijdens het zingen van bepaalde liedjes of het opheffen van het glas bij bepaalde woorden of zinnen in een lied. Een belangrijk aspect van de biercantus is het gevoel van gemeenschap en saamhorigheid dat het creëert. Door samen te zingen en te drinken, worden deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan een gemeenschappelijke ervaring en om hun individuele identiteiten even opzij te zetten. Dit kan leiden tot vriendschappen en connecties die verder gaan dan de biercantus zelf.

Biercantus een populaire traditie

Hoewel de biercantus een populaire activiteit is onder studenten, is er in de loop der jaren ook kritiek op gekomen. Sommigen beweren dat de biercantus een cultuur van excessief alcoholgebruik bevordert en dat het de gezondheid van deelnemers in gevaar brengt. Anderen stellen dat de biercantus een exclusieve en elitaire activiteit is die niet toegankelijk is voor iedereen.

Niettemin blijft de biercantus een populaire traditie onder studenten in Nederland en België. Het blijft een belangrijk onderdeel van het sociale leven van studenten en biedt deelnemers de kans om samen te zingen, te lachen en te genieten van elkaars gezelschap. Het is dus niet verwonderlijk dat de biercantus al vele jaren blijft voortleven als een geliefde en vermakelijke activiteit onder studenten.

Betaalbare biercantus laten organiseren door echte experts? Neem een kijkje op onze homepage en laat een bericht achter!

Andere blogs